Olasz receptek!
2006.12.17. 15:44
Olasz finomságok
Lasagne:
A kockára vágott, tépett, szakított tészták csoportja a lasagne, lebbencs, csuszatészta, kockatészta. A lasagne (magyarul sokan mondják, hogy lazannya - azannya) az olasz Emilia Romagna tartományról indult el világhódító útjára.
Lasagnetészta (egyszerű) 50 dkg rétesliszt, 4 tojás, só
A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom. Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.
Változatok: a tésztát féltenyérnyi darabokra tépem (lebbencs, csusza) a tésztát 2 x 2 centis kockákra vágom (krumplis, káposztás, sonkás kocka)
Lasagnetészta (zöld) 40 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg párolt spenót, só
A lisztből a tojásokkal, a pürésített spenóttal, sóval tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom. Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.
Lasagnetészta (csokis) 25 dkg liszt, 3 tojás, 8 dkg kakaó, 5 dkg mascarpone, 4 dkg porcukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, 3 ek. cukor
A lisztből a tojásokkal, a kakaóval, a mascarponevaltal, sóval tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom. Lobogó vajas, cukros vízben kifőzöm, majd leszűröm.
Lasagne 1. Világos mártás: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 zacskó krémlevespor, 1 kis gombakonzerv, 3 dl tejszín, só, bors
Paradicsommártás: Fél kiló darálthús, olaj, 1/2 tk oregano, 1/2 tk kakukkfű, fél kiló sűrített paradicsom, 4 ek ketchup, só, bors
Egyebek: fél kiló lasagnetészta, 40 dkg reszelt sajt
A tésztát megfőzöm, a sajtot lereszelem. Világos mártás: Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megpirítom, hozzáadom a gombát, sózom, borsozom, majd a végén beleöntöm a tejszínt és a levesport. Paradicsommártás: Hackfleisch anbraten, abgegossene Tomaten hinzufügen und würzen. Egy jó nagy tűzálló tálat (vagy 2 kisebbet) megtöltöm a világos mártás 2/3 részével, belehelyezem a tésztát, a világos mártás maradékát, a paradicsommártást, majd megszórom a sajttal. Sütőben 200 fokon a középső rácson mintegy fél óráig sütöm.
Lasagne 2. (zöld) (Lasagne verdi) 2 csomag zöld előfőzött lasagnelap, 2 sárgarépa, 2 zeller, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma 2 babérlevél, 30 dkg darált hús, 1 kis doboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, 1,5 dl húsleves, 2 csomag mozzarella, rozmaring, só, bors, olaj A besamelhez: 2,5 dl tej, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, frissen reszelt szerecsendió, só
A hagymát apróra vágom, a zöldségeket finomra, vagy lereszelem. A hagymát olajon sárgára pirítom, megpirítom rajta a húst, rádobom a zöldségeket, kicsit párolom, majd felöntöm a húslevessel és a borral. Elkeverem a paradicsompürével. Belerakom a babérlevelet, a rozmaringot, borsozom és sózom. A legkisebb lángon lefedve egy órán át párolom. Adott esetben vörösbor és húsleves keverékével hígítom. Ha a mártás kész, hozzáfogok a szokott módon a besamel készítéséhez. Egy közepes felfújtformát kiolajozok és beborítom a tésztalapokkal, váltakozva besamellel, illetve húsos mártással megkenve. A záróréteg besamel legyen. Beborítom a felszeletelt mozzarellával és előmelegített (200 fok) sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütöm.
Bolognai lasagne (Lasagne bolognese) 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregano, só, 5 ek. cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fél kg lasagnetészta, fél liter besamel
A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem. A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom. Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.
Lasagne al forno 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), kis doboz (65 g)sűrített paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, bors, rozmaring, oregano, kakukkfű, 2 dl. erőleves, só, 3 dl tejszín, 1 dl tej, 2 tojás, 2 kanál liszt, 4 dkg reszelt parmezánsajt, 3 dkg vaj, negyed kg lasagnetészta
A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem. Sugo: Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az oreganot, felöntöm az erőlevessel. Az egészet jól összeforralom. Mártás: Összekeverem a tejszínt, a tojásokat, a lisztet és a parmezánt. Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet a mártással kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mártást öntök, majd vajat forgácsolok. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.
Tonhalas lasagne (Lasagne al tonno) 30 dkg tonhalkonzerv, 2 keménytojás, 5 dkg kapribogyó, 3 dkg vaj, kis doboz paradicsompüré 2 gerezd fokhagyma, bors, oregano, só, 2 ek. cukor, 2 ek olaj, fél kg lasagnetészta
A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem. A halat lecsepegtetem, hozzáadom az áttört tojásokat, az apróra vágott kaprit, a puha vajat és péppé keverem. Az olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, hozzáadom a paradicsompürét, 3 dl vizet, sót, borsot, oreganot és kicsit összefőzöm. s az oreganot. Az egészet jól összeforralom. Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a tonhalas raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, újabb ragut stb. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ráöntöm a paradicsommártást és elkenem rajta. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.
Alapreceptek:
Alaprecept 1. 40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.
Alaprecept 2. 40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős vizet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem.
Alaprecept 3. 40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1/4 liter langyos víz, 1 tk só. Elkészítése megegyezik az "Alaprecept 2." -nél leírtakkal.
Egyszerű pizzák:
Kezdjük mindjárt a pizzák királynőjével, melyet Margit olasz királynéról (1878 - 1900) neveztek el. Ez a világ talán leghíresebb pizzája.
Pizza Margherita Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. oregano, só, olivaolaj. A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel, sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm.
Pizza Marinara (Tengerész pizza) Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.
Pizza funghi (Gombás pizza) 25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.
Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal) Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó. A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.
Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal) Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK szárítottal). A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot.
Halas pizzák:
Pizza Napoletana (Nápolyi pizza) Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olivaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.
Pizza Verde (Zöld pizza) Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld, 1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 EK extra szűz olivaolaj, 10 rucolalevél. A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom.
Húsos pizzák:
Szalonnás pizza Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
Szalámis pizza Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. oregano. A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
Kolbászos pizza Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb), 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.
Pizza al prosciutto (sonkás pizza) 20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.
Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza) 15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.
Gyerekeim kedvenc pizzái:
Pizza Adriana Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.
Pizza Kata Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.
Pizza Luca Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a párizsiszeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.
Magyaros pizzák:
Magyarok vagyunk: Nem tartom bűnnek, hiszen mindenhol ez történik, hogy egy külföldi recept idegen országban elkészítve magával ragadja annak az idegen országnak a szokásait, ízlésvilágát is. Így van ez a pizzával is, ahol aztán kialakultak a magyaros jellegek, amelyek csak javítottak az eredeti ízeken - persze ezt egy olasz nem biztos, hogy így állapítaná meg.
Magyaros pizza 1. Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista. A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
Lecsós pizza Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappistasajt. A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.
Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért taláták ki a fokhagymás pizzakenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.
Fokhagymás pizzakenyér Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olivaolaj, só, bazsalikom. A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom olajjal, majd a kemencében szépre sütöm.
Fantáziapizzák:
Ime azok a klasszikus pizzák, melyeket minden jobb helyen, minden pizzériában megtalálunk: Itt most az eredeti olasz nevű pizzák láthatók a teljesség igénye nélkül:
ALLA FIAMMA - paradicsom, hagyma, oregano, pepperoni, olajbogyó, olivaolaj BALTICA (balti) - mozzarella, lazac, olaj, bors BISMARK - sonka, tojás, mozzarella, paradicsom BOSCAIOLA - paradicsom, mozzarella, kagyló, olaj CAPRICCIOSA - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olajbogyó, articsókaszív, kagyló FINANCIERA - paradicsom, mozzarella, tonhal, hagyma, olajbogyó FOCCACCIA - fokhagyma, olajbogyó, olivaolaj FUNGHI - mozzarella, gomba MARGHERITA - paradicsom, mozzarella, bazsalikom, olaj MARINARA (tengerész) - paradivsom, fokhagyma, olaj, oregano NAPOLETANA (nápolyi) - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olaj ORTOLANA - paradicsom, mozzarella, grillezett zöldségek QUATTRO FORMAGGI (négy sajt) - mozzarella és másik 3 sajtféle QUATTRO STAGIONI (négy évszak) - paradicsom, mozzarella, articsókaszív, sonka, kagyló, oregano VERDE - ajókafilé, kapri, fokhagyma, rucola, mozzarella
Pizzatészta másképpen:
Fokhagymás pizzakenyér (péklángos) 60 dkg pizzatészta, fél dl. olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csnálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket.
Lángos 60 dkg pizzatészta, olaj a kisütéshez A tésztából lángosokat formálok, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Só, tejföl, reszelt sajt jöhet mellé.
Vasárnap reggeli zsemle 60 dkg tészta. A tésztát akár előző nap is elkészíthetem és a hűtőben egy lefedett tálban, vagy egyszerűen egy nylonzacskóban tá rolhatom. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 percig sütöm.
Focaccia
Focaccia 1. Fél kiló tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, durva só. A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm.
Focaccia 2. 1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom. A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és mehet is a kemencébe.
Focaccia 2. (con prosciutto) 1 adag pizzatészta, 20 dkg pármai sonka, 20 szem fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olivaolaj, bazsalikom. A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Rászórom a felcsíkozott sonkát. Meglocsolom olivaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és a forró kemencébe teszem.
Focaccia con la cipolla (Hagymás focaccia) Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só. A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe. Megszórom a felszeletelt hagymával és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe.
Más nemzetek pizzái:
A pizza, ugyanúgy, mint nálunk a lángos, maradéktésztából készült - legalábbis a fáma így szól. A kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot" sütötték ki a gyerekeknek. Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett mindig gazdagabb, finomabb, híresebb.
Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel.
A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is mutatja.
Zwiebelkuchen 1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só, bors. A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom és a kinyújtott tésztára terítem. Forró kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem.
Speckkuchen A Zwiebelkuchen-nel azonos módon készül, de itt a hagyma és a szalonna aránya fordított !
Pizzadagasztás kenyérsütőgépben:
Mikor ajándékba kaptam a kenyérsütőgépet, még nem értettem hozzá. Az első vele sütött kenyér nem tetszett és rögtön arra gondoltam, hogy kár lenne itt porosodnia, így azonnal felvetődött az ötlet, hogy az "ócska" gépet csak dagasztásra használjam. Sőt, mindezt időzítve, hiszen a készülék bármely funkcióját be lehet úgy is programozni, hogy időkapcsoló vezérelje. Így valósult meg a gyakori esti pizzák esete, amelyet nem előz meg fáradságos dagasztás - kelesztés, hanem a munkaidő letelte és a vásárlás befejezése után fél hatkor ott áll a konyhában a "kis pék" által megdagasztott pizzatészta.
Megjegyzés: Azóta természetesen tudok vele szép kenyeret is sütni !
Pizzatészta 1. 40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.
Pizzatészta 2. 40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet. A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját.
Vegetáriánus spagettik:
Zöldbabos spagetti 25 dkg spagettit, 40 dkg burgonyát (kozkázott) és 40 dkg zöldbabot együtt sós vízben 10 percig főzök. Leszűröm, lecsepegtetem. A Pesto-hoz 8 ek bazsalikomot, 4 ek snidlinget, 4-5 gerezd fokhagymát 8 ek zöldséglevest (instant), sót és borsot finomra pürésítek. A zöldséges spagettihez szolgálom fel.
Ricottás spagetti (Veneto) 25 dkg spagetti, 5 dkg vaj, 3 ek petrezselyemzöld, 20 dkg ricotta, 2 dl tejszín, só, bors A vajat, ricottát és a tejszínt egyszer felfőzöm, megszórom petrezselyemmel, sózom, borsozom. A spagettit sós vízben al dente főzöm, majd a ricottás tejszínnel tálalom.
Fokhagymás spagetti 4-5 átpréselt fokhagymagerezd, 10 dkg vaj, fél kiló spagetti, 2 ek olaj, 5 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 3-4 peperoni (zöld, piros), reszelt parmezánsajt, só
A paprikákat hosszában kettévágom, kimagozom, ereiket kivágom és igen vékonyra szelem. A vajat felmelegítem, beledobom a zúzott fokhagymát, a peperonit és a petrezselymet. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és előmelegített tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t ráöntöm és két villával átkeverem. Reszelt sajtot teszek mellé.
Fokhagymás, olajos, feferonis spagetti (Spaghetti, aglio, olio, peperoncino) Fél kiló spagetti, 3 gerezd fokhagyma, 2 fefferoni (kutyapöcsü, vagy macskapöcsü erőspaprika), 5 ek olaj, 10 dkg reszelt parmezán, só
Az erőspaprikákat felvágom, erét kivágom, húsát nagyon apróra metélem. Egy mély tálban felhevítek 3 ek olivaolajat, megpárolom rajta az erőspaprikát és a zúzott fokhagymát. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem, alákeverem. 4 előmelegített tányérra osztom a tésztát és parmezánsajttal tálalom.
Gombás spagetti (Spaghetti con funghi) (egyszemélyes, fogyókúrás) Egy teflonserpenyőben teáskanálnyi olajon megpárolok 15 dkg szeletelt gombát, hozzáteszek 1 ek tejszínt, 1 ek tejet, apróra vágott petrezselymet. Borssal, szerecsendióvirággal fűszerezem. 5 dkg főtt spagettire teszem. Rászórok 1 ek reszelt sajtot.
Sonkás, zöldséges spagetti (egyszemélyes, fogyókúrás) Egy serpenyőben 5 dkg paradicsompürében megpárolok 10 dkg karfiolt, hozzáteszek 3 dkg sovány, apróra vágott sonkát, kevés curryvel és parikávalk fűszerezem. 5 dkg főtt spagettire teszem.
Mexikói spagetti (Spaghetti mexicana) 40 dkg sűrített paradicsom, 40 dkg fagyasztott kukorica, fél kiló spagetti, 1 tk koriander, 1 kis fej hagyma, 3 hegyes erős paprika, 2 ek só,
Az apróra vágott hagymát 1 ek olajon megdinsztelem, hozzákeverem a paradicsomot, az apróra metélt erőspaprikát, 1 tk sót, a koriandert. Mikor felforrt, beleteszem a kukoricát és puhulásig (kb 10 perc) főzöm. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát és a sugo-t. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának.
Spagetti diós sajtmártással Fél kiló spagetti, 30 dkg reszelt emmentáli, 10 dkg durvára vágott dió, fél l tej, só, bors, szerecsendió, citromlé, olaj
A tejet felforralom, beleteszem a reszelt sajtot és annak olvadásáig elkeverem. Hozzáadom a diót a sút és a fűszereket, citromlével ízesítem. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát és a sugo-t. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának.
Zöldspagetti sokféle sajttal Fél kiló zöldspagetti, 5 dkg reszelt pecorino, 5 dkg reszelt parmezán, 5 dkg reszelt provolone, 5 dkg vékony szeletekre vágott mozzarella, 2 ek. olivaolaj, só, 8-10 dkg vaj
3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Tetejére vajat forgácsolok. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát és négy kis tálkában a sajtokat. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának.
Halas spagettik:
Szicíliai spagetti (Spaghetti sicilia) 5 dkg szardellafilé, 2 átpréselt fokhagymagerezd, csipetnyi bors, 3 ek olaj, fél kiló spagetti, 2 ek zsemlemorzsa, 3 ek finomra vágott petrezselyemzöld, reszelt parmezánsajt
A szardellafilét lecsepegtetem és összevágom. A fokhagymát az olajon megpárolom, hozzáadom a szardellát és állandóan kevergetve kb. 2 percig pirítom. Belekeverem a zsemlemorzsát, borsozom és újra felmelegítem. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és előmelegített tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t ráöntöm és megszórom sok petrezselyemzölddel. Reszelt sajtot teszek mellé.
Spagetti a tenger gyümölcseivel 40 dkg mélyhűtött tenger gyümölcsét egy sitába teszem és szomahőmérsékleten mintegy 15 perc alatt hagyom kiolvadni. 25 dkg spagettit sós vízben fogkeményre (al dente) főzök. Leszűröm és lecsepegtetem. 3-4 piros paprikát darabokra, 3-4 piros peperonit karikákra vágok. 3-4 paradicsomot kimagozok és felcsíkozok. 1 ek olajat egy serpenyőben felhevítek, majd a tenger gyümölcseit és a paprikákat magas hőfokon, keverés közben megpirítom. Hozzáadom a paradicsomcsíkokat. Sóval, citromlével és 7-8 ek vágott petrezselyemmel ízesítem. A spagettihez szolgálom fel.
Húsos spagettik:
Zöldfüves spagetti Fél kiló spagetti, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 1 csokor bazsalikom, 1 csokor snidling, 2 dl tejszín, 25 dkg nyers reszelt sonka, 6 tojás, 2,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só, bors
A zöldfüveket megmosom, szárazra rázom, durvára vágom, majd elkeverem a tejszínnel, a tojásokkal, a vajjal, a fokhagymával, egy kk. sóval, fél kk. borssal, fél kk. szerecsendióval, majd az egészet konyhagépben elpürésítem. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek. olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és egy lábasba teszem, elkeverem a zöldföves pesto-val, majd egy tálba teszem. Tetejére vékony csíkokra vágott sonkát teszek és azonnal tálalom.
Bolognai spagetti (Spaghetti bolognese) 40 dkg darált hús (lehet löncshúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, fél kiló spagetti, 20 dkg reszelt sajt
A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után jöhet bele a pirospaprika. Egy-két keverést követően hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom.: 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot. variáció: Én cseresznyepaprikakrémmel be is szoktam erősíteni az adagomat.
Milánói spagetti (Spaghetti milanese) 20 dkg sonka, v. gépsonka, 2 közepes hagyma, 40 dkg sűrített paradicsom, 30 dkg szeletelt gomba, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, rozmaring, 5 ek cokor, 2 ek olaj, fél kiló spagetti, 20 dkg reszelt sajt
Az apróra vágott hagymát sárgás színig pirítom egy evőkanálnyi olajban, majd megpárolom rajta a gombát. Rádobom a paprikát, majd egy-két keverés után hozzáadom a csíkokra vágott sonkát, ráöntöm a paradicsomot. Hozzákeverem a fűszereket, sót, cukrot. Az egészet jól összeforralom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek. olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának. variáció: Rántott bordát teszek tálaláskor a tetejére.
Szénégető spagetti (Spaghetti carbonara) Fél kiló spagetti, 25 dkg sonka, 1 cs petrezselyemzöld, 3 ek olaj, 6 tojás, 1 dl tejszín, 25 dkg parmezán, só, 1 tk frissen őrölt bors, késhegynyi szerecsendió
A csíkokra vágott sonkát kissé megpirítom egy ek olajban, melegen tartom. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, a reszelt sajt felével, a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, durvára őrölt borssal. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm, tálba teszem. Ráteszem a sonkacsíkokat és ráöntöm a tojásos öntetet, összekeverem. A tészta melegétől fog a tojás megdermedni. Frissen őrölt borsot és parmezánt kínálok hozzá. variáció: Sonka helyett húsosabb szalonnával is készíthető.
Elmagyarosodott spagettik:
Sajtos spagetti Fél kiló spagetti, 2 ek olaj, 1 pohár tejföl, 20 dkg reszelt sajt, só
3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a felkevert tejfölt és a reszelt sajtot. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának. variáció: Én kisütött szalonnapörcöt is szoktam a tetejére rakni - nagyon finom.
Szalonnás spagetti (Lőrinczi Laci Kanada) "Finom, parasztos füstoltszalonnát apró kockára vágom, aranyszinüre piritom. A forró tálra helyezett spagettira durvára őrölt feketeborsot szórok (olaszosan, nem spórolva vele) ráöntom a sercegően forró szalonnát zsirjával együtt. Összekeverem és tálalom. Ki-ki izlése szerint megszórja RESZELT FÜSTOLT sajttal és tejföllel."
|